Šta je ChatGPT i kako se koristi u digitalnom marketingu

chatgpt-i-digitalni-marketing-zelena-mala-srna

“Iskoristi AI u 2023. godini ili zatvori svoju agenciju”

Šta je ChatGPT i kako se koristi?

ChatGPT je veliki jezični model koji je treniran od strane OpenAI. On koristi tehnologiju prirodnog jezika i dizajniran je da automatizuje proces generisanja teksta. To znači da može generisati odgovore na pitanja(ali to ne radi baš najbolje), kreirati sadržaj i pisati tekstove na osnovu datog konteksta

 

chatgpt-user-interface

ChatGPT se kotisti tako što se u polje na dnu unese prompt (naredba koja treba da se izvrši).  Nakon što unesete prompt, GPT vam u vidu chat-a daje odgovor u obliku texta, lista, tabela i programskog koda. Oblik odgovora zavisi od toga šta ste tražili.

Ovako izgleda chat u kojem imamo prompt sa dvije naredbe i odgovor na njih.

Kako radi ChatGPT?

Na ovom infografu imate prikaz kako ChatGPT radi. On je specifiča po tome što može da uči od Vas. Ukoliko GPT-u postavite pitanje Vi ne koristite njegov pun potencijal, već samo grebete po površini. 


Da biste iskoristili njegov pun potencijal morate znati kako da mu unesete prompt (naredbu). Ukoliko želite da što prije naučite kako se pravilno koristi GPT prijavite se na moj Newsletter.  

kako-radi-chatgpt-infographic

Kako se koristi u digitalnom marketingu?

ChatGPT se može koristiti u različitim aspektima digitalnog marketinškog mix-a, uključujući generisanje sadržaja za društvene mreže, e-mail marketinga i nogih drugih. Pomoću ChatGPT-a može se generisati sadržaj koji je personalizovan za određenu ciljnu grupu i automatizovati proces kreiranja sadržaja, što može uštedjeti vrijeme i novac za marketinški tim.

Primjeri upotrebe ChatGPT-a u digitalnom marketingu

  • Generisanje sadržaja za društvene mreže: ChatGPT može generisati personalizovane postove za društvene mreže na osnovu ciljne grupe, što može povećati angažman i pomoći u ciljanju određene publike.
  • Kreiranje strategija u digitalnom marketingu: ChatGPT može generisati strategije za vas i vaše klijente. Na 
plan-digitalnog-marketinga-za-seriju-uz-pomoc-chatgpta

Kako implementirati ChatGPT u vašu digitalnu marketinšku strategiju

  • Korak 1: Izaberite specifičnu primjenu za ChatGPT u vašoj digitalnoj marketinškoj strategiji (npr. generisanje sadržaja za društvene mreže ili e-mail marketinga)
 
  • Korak 2: Izradite svoj “template” za ChatGPT. U njega stavite uputstvo za specifičnu primjenu. Primjer toga imete u mom ebooku(USKORO)
 
  • Korak 3: Integrirajte ChatGPT u vaše postojeće sisteme (npr. chatbot ili društvene mreže)
 
  • Korak 4: Testirajte i pratite performanse ChatGPT-a i prilagodite
    “template” ako je potrebno.
 
  • Korak 5: Upišite se u moj newsletter i kad izbacim novi blog za ChatGPT, dobit ćeš obavjest na e-mail i ti ćeš biti prva osoba koja će to saznati.
 

Napiši Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *